Skip to content

Zeger in action at the quarterly ‘politiek cafe’ in the municipality of Waterland

by Zeger van der Wal on May 17th, 2011

On wednesday May 11, Zeger joined a lively discussion on local integrity at the notorious ‘politiek cafe’ in cafe 1614, Gemeente Waterland. In between local politicians, civil servants, voters and citizens he served as an independent academic judge with regard to hypothetical as well as real-life ethical dilemmas that were discussed throughout the evening. A great way to get out of the ivory tower, and a very literal example of valorisation!

For more info, see:

http://www.echo.nl/ww-ev/buurt/redactie/1170187/politiek.caf.op.zoek.naar.integriteit/

http://politiekentwitter.nl/index.php/2011/05/11/vincentkoerse-nu-aan-het-woord-dr-zeger-van-der-wal-over-ethiek-en-moraal-in-organisaties-httpt-cov7golsl-niveau-politiekcafe-cafe1614/

 

Mooij: ‘Schrőder is integer’
burgemeester maakt opwachting in respectvol Politiek Café
 

MONNICKENDAM – VVD-fractievoorzitter Rob Schrőder heeft integer gehandeld in de aanloop naar de affaire die tot de val van burgemeester Jongmans heeft geleid. Dart concludeert plaatsvervangend burgemeester Cornelus Mooij. Volgens Schőder zelf was het onderzoek naar zijn handelen ‘een persoonlijke vete van CDA-burgemeester Jongmans’. Hij heeft geen bezwaar tegen een zwaarder onderzoek naar zijn rol.

Beide heren deden hun uitspraken tijdens een druk bezochte derde editie van Politiek Café 1614 afgelopen woensdag. Liefst 80 inwoners en politici waren afgekomen op een avond over het licht ontvlambare onderwerp ‘integriteit in de Waterlandse politiek’.

“De avond was een toonbeeld van plezierige omgangsvormen met veel humor over een zeer gevoelig en ingewikkeld onderwerp”, zo formuleerde professor van de VU Zeger van der Wal.
Van der Wal, onderzoeker naar integriteit in openbaar bestuur, schetste de zaal niet alleen wat integriteit is, maar hij fungeerde ook als scheidrechter bij diverse casussen die de zaal werden voorgelegd. De aanwezigen konden op die manier aan den lijve ondervinden hoe moeilijk het is om ‘de streep’ te trekken tussen integer en niet integer. “Integriteit is een vloeibaar begrip, bestaande uit regels en onderbuikgevoel”, zo vatte een toehoorder samen.  
Tijdens de avond viel nagenoeg geen onvertogen woord en zowel links als rechts, oppositie en coalitie applaudisseerden luid voor de  bereidheid van zowel Mooij als Schőder om zich publiekelijk, maar buiten het gemeentehuis aan de tand te laten voelen over de affaire die Schőder beschadigde en Jongmans zijn baan kostte.

From → Uncategorized

Comments are closed.